Jest wiele osób, które uwielbiają pić kefir, a nawet używają go do przygotowywania różnych potraw. Jednak kefir kupiony w sklepie spożywczym zdecydowanie różni się od tego, który został przygotowany samodzielnie. A domowa produkcja kefiru wcale nie jest taka trudna.
Wpływ picia domowego kefiru na zdrowie człowieka
Trzeba tylko wcześniej zakupić żywe kultury bakterii, które znajdują się w specjalnych, małych pojemniczkach. Takie preparaty wcale nie są drogie, dlatego produkcja kefiru naprawdę się opłaca. Warto wspomnieć, jakie dokładnie bakterie znajdują się w pojemniczkach. Jest ich więcej niż w bakterii, które służą do przygotowania jogurtu naturalnego. Do bakterii kefirowych należą takie jak Acetobacter aceti, Saccharomyces unisporus, Streptococcus salivarius. Oczywiście nie można zapominać o Lactococcus lactis, diacetylactis (te same znajdują się w koloniach jogurtowych). Do przygotowania kefiru służą też bakterie Lactobacillus acidophilus, casei i nie tylko. Warto kupić kultury bakterii do kefiru i spróbować przyrządzić domowy kefir, który jest zdecydowanie smaczniejszy i posiada wiele wartości odżywczych. Jest to napój słowiański, który znany był już bardzo dawno temu. Nasi przodkowie doskonale wiedzieli, jak wiele właściwości prozdrowotnych posiada kefir. Dzięki kefirowi można znacznie ograniczyć wzrost bakterii chorobotwórczych. Chodzi tutaj przede wszystkim o te bakterie, które są związane z infekcjami jelit.
Kefir wpływa bardzo dobrze na przemianę materii, wspomaga ją. Poleca się stosowanie kefiru przy alergiach. Dobrze radzi sobie również z obniżaniem poziomu cholesterolu we krwi. Badania dowody również, że to właśnie kefir zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych – zwłaszcza tych w obrębie układu pokarmowego. Warto więc regularnie pić domowy kefir.