jak otworzyć restauracje

Co będzie nam potrzebne, gdy chcemy otworzyć restauracje?

Rozpoczęcie własnej działalności jest dla większości osób spełnieniem marzeń, ale często jest też okupione wieloletnimi kredytami lub oszczędnościami. Zadanie bywa tym trudniejsze, kiedy brakuje nam doświadczenia w prowadzeniu własnej działalności, lub co gorsza całkowicie nie znamy się na branży, w którą właśnie chcemy wkroczyć, ale wydaje się nam że jest fajna. Tak niejednokrotnie bywa w przypadku restauratorów. Od czego zacząć?

Wybór lokalu: czy przydadzą się windy kuchenne?

windy kuchenneMyśląc o otwarciu własnej restauracji musimy przede wszystkim znaleźć odpowiedni lokal. Na powodzenie lub niepowodzenie może mieć wpływ lokalizacja. Punkty gastronomiczne usytuowane w centrum miasta zawsze mają większą szansę na przyciągnięcie klientów niż te, do których jest utrudniony dojazd, albo miejsce nie jest zbyt uczęszczane. Z drugiej strony obszar, którym występuje nagromadzenie restauracji także może okazać się fiaskiem. Warto też pamiętać, że czynsze najmu rosną wraz z atrakcyjnością lokalizacji. Druga kwestia to wnętrze lokalu. Prawdopodobnie będzie wymagać remontu, w zależności od tego jakie funkcje pełniło dotychczas. Miejsce, w którym będzie znajdować się kuchnia powinno być ergonomiczne i przestronne. Niekiedy jest ona usytuowana na innym poziomie niż sala jadalna lub decydujemy się na stworzenie dwóch pięter przystosowanych do przyjęcia gości. Wtedy warto zdecydować się na windy gastronomiczne, które ułatwią transport potraw i brudnych naczyń między piętrami. To nie tylko ułatwienie dla personelu, który w przeciwnym razie musiałby przemieszczać się po niekiedy stromych schodach z przeładowanymi tacami, ale także dla gości. Czas oczekiwania zostanie skrócony, a potrawy dotrą gorące na czas.

Gdy nie wiemy jak otworzyć restaurację…

 winoNiestety prawda jest taka, ze otwarcie lokalu gastronomicznego wymaga wielu formalności. Należy rozpocząć od biznesplanu, przewidzenia sytuacji kryzysowych oraz ich potencjalnych rozwiązań. Warto zastanowić się nad grupą docelową oraz sposobami dotarcia do niej. Jeśli masz to już za sobą to w dalszej części czeka Cię wizyta w zakładzie Ubezpieczeń Społecznych, Urzędzie Skarbowym i kilku innych miejscach. Następnie musisz zadbać o Bezpieczeństwo i Higienę Pracy, Sanepid, Ochronę Przeciw Pożarową i Inspektorat Ochrony budowlanej. Restauracje, w których sprzedawany jest alkohol muszą pamiętać o koncesji. Warto się wym zająć, ponieważ brak trunków w lokalu może zniechęcić gości, którzy nie wyobrażają sobie towarzystwa lampki wina do kolacji. Najgorsza część za Tobą. Teraz musisz zadbać o nienaganne wnętrze i obsługę klienta. W tym celu powinieneś zadbać o doświadczony, wykwalifikowany i pogodny personel oraz przyjazne dla niego oprogramowanie dla gastronomii. To dosyć istotna kwestia, ponieważ wpływać będzie na całą codzienną organizację pracy. Najlepiej wybrać system z możliwością serwisowania, by w razie potrzeby szybko wykluczyć usterki.

Dobra reklama i pełna księgowość

Dobra reklamaJeśli niemal wszystko dopięte jest na ostatni guzik, możesz zająć się promocją restauracji. Istnieje wiele skutecznych sposobów. Możesz zainwestować w:

  • potykacz,
  • szyld lub tablicę led,
  • bannery,
  • ulotki,
  • reklamę w Internecie,
  • zorganizowanie degustacji.

Wybór formy reklamy należy do Ciebie, warto jednak pamiętać, że to Internet jest pierwszym miejscem, w którym szukamy informacji. Wobec tego dobrze zadbać o przyjazny profil na portalu internetowym i przedstawienie szczegółowej oferty. Jeśli przeraża Cię nagromadzenie spraw, o których trzeba pamiętać rozważ usługi, jakie świadczy wirtualne biuro. To w znaczny sposób zniweluje zmartwienia związane z formalnościami, ponieważ w ofercie tego typu firm widnieje pełna księgowość. Zatem znikną problemy dotyczące dokumentów, korespondencji, rachunku bankowego i wielu innych nieprzyjemnych kwestii.


Tekst powstał w oparciu o:

  • Komodo-windy.pl – producent wind gastonomicznych
  • Polki.pl – artykuł o tym jak założyć własną firmę
  • Adith.pl – oprpgramowania dla gastronomi
  • Agnik.eu – biuro rachunkowe z Bydgoszczy

Podsumowanie

Decydując się na otwarcie restauracji wkraczasz w nowy i niekoniecznie prosty etap w życiu. Jeśli jednak skorzystasz z powyższych wskazówek, wiele prawdopodobne, że będzie Ci lżej na starcie.