Które przyprawy podkreślą pikantny smak gyrosa?

Sałatka gyros jest doskonałym sycącym posiłkiem lub przystawką na świąteczny stół. Na różne okazje gyros sprawdza się wyśmienicie. Można go przyrządzić na gorąco, ciepło lub zimno. Do gyros nie może zabraknąć czerwonych przypraw: papryczki chili, papryczki słodkiej, curry, pieprzu lub kurkumy i imbiru. Przyprawienie gyrosu wpływa na jego smak. 

Sałatki i dania z kurczakiem 

przyprawa gyrosSałatka z grillowanym kurczakiem ma kilka odmian. Do mieszanki sałat można dodać pokrojoną pierś z kurczaka lub posiekane kawałki gyrosu. Mięso drobiowe dobrze komponuje się z curry i przyprawami z dalekiego wschodu. Smaczna przyprawa gyros do domu różni się nieco od mieszanek proponowanych dla gastronomii. Przede wszystkim różnica wynika z wielkości i objętości opakowania. Przyprawa do gyrosa jest wydajna, dlatego do domowego, codziennego gotowania wystarczy niewielka torebka. Z kolei do punktów gastronomicznych i restauracji serwujących mięsa drobiowe, warto zakupić większe opakowanie. Mieszanka przypraw do gyrosa drobiowego zawiera klasyczne smaki pieprzu, soli, chili, czosnku i zielonych, suszonych liści bazylii, tymianku i majeranku. Drób jest łagodny i neutralny w smaku. Po zmieszaniu z frytkami lub sałatką, wymaga jeszcze odpowiedniego doprawienia. Pomagają w tym lekko pikantne smaki. do takich zaliczyć trzeba granulowany czosnek, curry i papryczki chili. Mieszanki papryk suszonych idealnie komponują się z gyrosem.

Smak kurczaka wymaga przypraw o intensywnym, lekko pikantnym smaku. Przyprawy do drobiu oraz gyrosa składają się z mieszanek suszonych papryk. Mogą to być papryczki łagodne czerwone słodkie oraz papryczki chili, które świetnie podkreślają naturalny smak gyrosa. Dodatkowo przyda się curry, czyli tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej i wszystkich kuchni wschodu.