Pomieszczenie do przechowywania świeżych warzyw

Często w naszym domu brakuje nam miejsca, w którym będziemy mogli we właściwych warunkach przechowywać świeże owoce lub warzywa. Dlatego, jeśli tylko mamy ku temu możliwości, powinniśmy wyposażyć nasz ogród w ziemiankę.

Jak zbudować solidną ziemiankę?

solidna ziemianka ogrodowaNależy pamiętać, że aby utrzymywać w ziemiance odpowiednią temperaturę, powinna być ona wkopana w ziemię na głębokość około półtora do dwóch metrów, czyli poniżej strefy zamarzania gruntu. Ściany albo wylewamy z betonu, albo budujemy je z betonowych bloczków. Należy je osadzić na blisko 30-centymetrowym fundamencie. Powinny mieć grubość przynajmniej 25 centymetrów. Jeśli zdecydujemy się na łukowy strop, będzie on nie tylko efektownie wyglądał, ale również znacząco wzmocni całą konstrukcję. Jeśli zdecydujemy się na niewielki przedsionek w naszej ziemiance, z pewnością pomoże on utrzymać chłód w pomieszczeniu docelowym. Aby była to solidna ziemianka ogrodowa, powinniśmy zarówno podłogę, jak i ściany izolować. Jeśli chodzi o izolację podłogi, wystarczy papa lub folia izolacyjna, dzięki czemu w zimie ziemia odda trochę ciepła, a w lecie będzie chłodzić. Ściany izolujemy papą i styropianem. Nad stropem wymagany jest drenaż, który przykrywamy warstwą ziemi. Im grubsza warstwa, tym stabilniejsza temperatura w spiżarce. Budując naszą ziemiankę nie zapomnijmy też o otworach wentylacyjnych – najlepiej umieścić je na wschodniej ścianie. Warto też pomyśleć o jakimś zadaszeniu przed wejściem, dzięki czemu unikniemy kłopotów z otwieraniem drzwi, gdy spadnie śnieg.

Ziemianka będzie miejscem, w którym będziemy mogli z pełnym sukcesem przechowywać świeże warzywa i niektóre owoce, wydłużając ich świeżość. Możemy też uczynić z niej piwniczkę na wina czy nalewki. Bez względu na to, jakie przeznaczenie znajdziemy dla naszej ziemianki, musimy zadbać o jej stabilną konstrukcję.