Niektóre produkty spożywcze muszę znaleźć się w każdym domu. Do takich niewątpliwie należą konfitury śliwkowe lub czarnej porzeczki. Jedni uwielbiają taką konfiturę do naleśników, inni uwielbiają z nią Hauke, a jeszcze inni uwielbiają ciasteczka właśnie z kwaśną konfiturą.
Najlepsze konfitury i dżemy
Bez smacznej konfitury nie zrobimy pysznego tortu. Ponadto słodycz naleśników przełamana smakiem pysznej konfitury z czarnej porzeczki jest po prostu przepyszna. Oczywiście we wszystkich sklepach spożywczych znajdziemy wiele dżemów i konfitury. Niewątpliwie najsmaczniejsze są przez nas wykonane. Zawsze w okresie letnim zbieramy najbardziej dojrzałe czarne porzeczki czy też śliwki z nich wykonuje się prze pyszne konfitury. Własnoręcznie zrobiona nie mam żadnych konserwantów. I właśnie takie są najlepsze i najzdrowsze. Szczególnie jeśli potrawę z konfiturami podajemy dla dzieci. Wtedy brak konserwantów jest dla nas szczególnie ważny. Ponadto wiele z nas nie wyobraża sobie smaku tortu bez prawdziwej konfitury. Im bardziej kwaskowa tym lepszy smak. Cena za słoik konfitury w sklepie spożywczym, które ma wagę około 250 g to koszt 4 do 6 zł. Po otwarciu dżemu lub konfitury należy przechowywać ją w lodówce przez okres kilku dni. Później może pojawić się w słoiku pleśń i wtedy należy całość wyrzucić.
Smak konfitur wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami u dziadka i babci. Często robiły one własnoręcznie konfitury i w okresie zimowym były najlepsze do spożycia. Konfitury zrobione przez nas z małą ilością cukru są bez konserwantów. Takie możemy podawać nawet naszym małym dzieciom. Pyszne konfitury można jeść przez cały rok. Naleśniki, racuchy czy inne pyszne Dania bardzo dobrze komponują się i współpracują z pysznymi konfiturami.