Stolarnia – historia
Pierwsza stolarnia w Polsce powstała w Krakowie w 1489 roku. Popyt na meble, który był związany z rozwojem miast i mieszczaństwa, był tak duży, że w 1750 roku Stanisław Konarski otworzył pierwszą szkołę. Od tamtej pory zawód stolarza niezmiennie cieszy się popularnością, a meble stały się nieodłączną częścią naszego życia.
Stolarnia – narzędzia
Obróbka drewna wymaga specjalistycznych narzędzi. W dzisiejszych czasach ich wybór jest ogromny. Można je podzielić na ręczne, elektronarzędzia i maszyny. Szroko znane są wszelkiego rodzaju narzędzia do trasowania, czyli ołówki, rysiki czy węgielnice. Do wyrównywania powierzchni stosuje się papiery ścierne, kostki szlifierskie, pilniki, cykliny i strugi. Poza tym, każdemu stolarzowi przydadzą się wszelkiego rodzaju rodzaju dłuta, wiertła, młotki, obcęgi, wkrętarki oraz elektryczne piły, wiertarki, wyrzynarki, frezarki, szlifierki i cykliniarki.
Czym zajmuje się stolarz?
Stolarz, czyli rzemieślnik wykonujący meble i przedmioty codziennego użytku, to pożądany zawód już od kilkuset lat. Meble były i będą potrzebne do życia – używamy ich w domu, pracy, wszelkiego rodzaju instytucjach, takich jak szpitale, banki czy kościoły.
Zależnie od specjalizacji stolarz może zajmować się:
- instrumentami muzycznymi,
- meblami codziennego użytku,
- meblami artystycznymi,
- meblami wzorcowymi,
- meblami budowlanymi,
- galanterią drzewną.
Najpopularniejsze produkty stolarskie
Poza meblami, takimi jak stoły, krzesła, łóżka, szafy, komody i kanapy, stolarnia zajmuje się także wyrobami budowlanymi. Pośród nich najpopularniejsze są drewniane okna, które są cenione za ekologiczny materiał, wysoką jakość, możliwość doboru najśmielszych kształtów oraz sztywność. Drewniane drzwi także są na topie – wybieramy je ze względu na elegancję i piękny, często klasyczny wygląd. Z tego samego względu mieszkańcy piętrowych domków i mieszkań decydują się na drewniane schody, które prezentują się bardzo korzystnie i są przyjemne w użytkowaniu.
Drewniane schody wewnętrzne – jak wybrać?
Wiedza na temat drewnianych drzwi i okien jest rozległa i łatwo dostępna, gorzej z wiadomościami na temat wyboru schodów. Często decydujemy się na modele popularne i tanie, a później żałujemy przez wiele lat, bo wszystko zaczyna skrzypieć, obluzowywać się i ścierać.
Drewniane schody najczęściej wykonuje się z drzew liściastych, takich jak
- orzech,
- jesion,
- buk,
- dąb,
- brzoza.
Obecnie popularne są także warianty egzotyczne, które mają rzadko spotykany w naszym klimacie układ słojów. Niestety, ta druga opcja jest dużo droższa. Najrzadziej stosowane są drzewa iglaste.
Przy wyborze drewnianych schodów powinno się patrzeć przede wszystkim na jakość. Na co zwracać uwagę? Im gęściej rozłożone słoje, tym lepiej. Materiał powinien być bez sęków, a jego wilgotność nie powinna przekraczać 8-12 %. Stopnie mogą być wykonane z surowca niższej jakości niż pozostała część schodów – najczęściej stosuje się drewno lite lub klejone warstwowo.
Dla pomieszczeń z ograniczoną przestrzenią idealne będą schody kręcone lub kwadratowe. Stopnie w takiej konstrukcji osadza się na słupie, który jest zamontowany pośrodku okręgu w stropie. Średnica ma zazwyczaj od 130 do 200 cm.
Ostatnią kwestią wartą przemyślenia jest balustrada. To ona decyduje o bezpieczeństwie użytkowania drewnianych schodów. Powinna mieć co najmniej 90 cm wysokości i być bardzo stabilna. W domach z dziećmi ważne jest rozmieszczenie tralek tak, by dziecko nie mogło wypaść przez szpary między nimi.
I w takim miejscu powinien zostac wykonany prawdziwy stół, a nie w Ikei
Stół się robi na zamówienie
Ja mam stół z Ikei i nie narzekam
Szkoda, że ludzie tak po macoszemu traktują te wyroby z drewna..
Docenią je kiedy zacznie ich brakować
Stolarz przede wszystkim robi stoły moim zdaniem:)
Stół to ważny mebel w końcu przy Nim konsumujemy obiad, oraz podejmujemy wszystkie istotne decyzje dnia codziennego:)
Zgadzam się i rodzina też może się powiększyć przy stole.
Pracujemy, śpimy, jemy, stół powinien być w każdym domu:)
Teraz prawdziwych stolarzy i stołów już nie ma:p
Ciężko jest znaleźć odpowiednie miejsce do produkcji stołu.