Wytrzymały laminat foliowy

W przemyśle spożywczym powszechnie wykorzystywane są folie do pakowania produktów. Umożliwiają higieniczne opakowanie produktu i zabezpieczenie przed działaniem czynników zewnętrznych, bakterii i drobnoustrojów. Powszechne zastosowanie laminatów w pakowaniu żywności uzasadnione jest wysoką funkcjonalnością.

Funkcjonalne opakowania barierowe

laminaty folioweFolie są niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne, zabezpieczają produkty żywnościowe tworząc barierę przed ewentualnymi uszkodzeniami i skażeniem. Najbardziej popularne laminaty foliowe to przede wszystkim transparentne folie o różnej grubości. Mogą również występować w wersjach kolorowych lub metalicznych. Często posiadają dodatkowe nadruki informujące o produkcie. Jest to jeden z najdoskonalszych opakowań, który idealnie się prezentuje i zabezpiecza produkt. Wielowarstwowe opakowania foliowe są niezwykle trwałe, a dzięki transparentnej barwie zapakowane produkty są dobrze widoczne i wyeksponowane. Opakowania wykonane z laminatu foliowego znajdują zastosowanie również w innych branżach przemysłu. Poza produktami spożywczymi służą do pakowania kosmetyków, produktów chemicznych oraz farmaceutycznych. Laminaty są to opakowania barierowe o wysokiej wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne i działanie wysokich i niskich temperatur, niezwykle odporne na działanie czynników niszczących i biologicznych oraz niezwykle estetyczne i funkcjonalne. Folie są odporne na zabrudzenia, nie wchłaniają wilgoci, a naniesione nadruki są niebywale odporne na ścieranie.

Barierowe opakowania z tworzyw sztucznych chronią produkty przed wieloma czynnikami, zwłaszcza tymi, które mogą wpłynąć na jakość i trwałość. Wykorzystywane są we wszystkich gałęziach przemysłu, mogą być indywidualnie dostosowywane do potrzeb z uwzględnieniem kolorystyki i grubości folii. Wpływają na jakość produktów zabezpieczając je przed uszkodzeniem, a dzięki temu wpływają na zadowolenie i bezpieczeństwo konsumentów.